Brygging sommeren 2020
Klar for sommerbrygging! Tyvstartet med kollega uka før sommerferie og satte da en Thunder Hopped DIPA kjøpt på Brewshop. Hadde med litt alkoholfrie øl til bryggeøkta og det gikk forholdsvis greit å brygge ute i garasjen til Edgar. Han fungerte forøvrig som litt sjåfør for familie underveis, men bidro godt med å fikse en kobling til Grainfather når vi skulle kjøre litt kjøling. Grainfather hadde stått i kjeller i 3-4 måneder og lukten av mugg slo frem da alt ble pakket ut. Ble mye desifisering av utstyr og når det gjelder selve brygging ble det ok. Det var veldig varmt, så medbrakte alkoholfrie øl. Punk AF og Johnny Low smakte godt. Etter ferdig nedkjøling og pakking av utstyr, ble gjæringskar tatt med hjem siden Edgar skulle dra på tur. Traff OG bra, 1,085.
Vel hjemme etter brygging ble det en av mine favoritter for øyeblikket, nemlig Session IPA fra Nøgne Ø. En av de absolutt beste butikkølene når det gjelder humlesmak.
Oppskrift: Thunder Hopped DIPA av Brewolution
Sommerferie starter, familie drar til Bergen 22. juni og første bryggeøkt starter rundt kl. 15. Det blir en klone av Kilkenny som skal være til bursdagen til min far på september. Brygging går fint og etterhvert oppdager jeg at løftestangen til grainbasket er glemt igjen til Edgar. Improviserer litt med skruejern for å løfte opp grainbasket og når koking er over blir OG på 1.040.
Oppskrift: Kilkenny
24. juni blir det klart for brygging av juleøl. Fant en oppskrift til Nøgne Ø sin God Jul. Bra ladning med malt fylte nesten opp Grainfather. Brygging gikk uten stor dramatikk med mesking, skylling og etterhvert nedkjøling av vørter. Fikk OG på 1.085.
Litt øl underveis, nemlig en Stripped Craft av Nøgne Ø
Oppskrift: God Jul av Nøgne Ø
Malt fra God Jul ble deretter brukt i det som kalles second runnings. Brygging av øl kan være veldig enkelt, men mange forskjellige teknikker kan læres for å f.eks i dette tilfellet få en øl til med lavere alkoholinnhold. Det man gjør i en skylling av malt er å få ut mer av sukkerforbindelser som gjør kan senere omdanne til alkohol. Det er fortsatt mye sukker igjen etter en skylling, dermed kan man få et ekstra øl ved å ta skylle gjennom f.eks 15 liter vann. Tenkte å teste ut dette, men er klar over at selv om dette gir ekstra øl, så mister man mye av maltsmak og aroma med mindre man tilsetter f.eks ekstra malt eller andre smakstilsetninger. Jeg slo oppi 300 gram med spraymalt, type mørk. Håper det bidrar litt til å fjerne eventuel kornsmak og få inn nok maltsmak til at ølet ikke blir for tynt. At man kaller øl av denne typen for tynnøl er nettopp grunnet svakere alkoholinnhold og manglende ølkarakter.
Fikk da en OG på 1.045 og det tyder på at det er potensiale til en 3-5 % alkohol avhengig av gjærtype en bruker. Gikk for en Safale US-05, så det blir nok en 4-5 % når den er ferdig gjæret.
Foreløpig siste bryggerunde skjedde 6. juli 2020 hjemme hos meg med assistanse av Edgar. Å brygge med Grainfather er såpass enkelt med all automatisering av mesking og koking. Da har en tid til å prate litt og ta seg kaffe eller en øl. Denne gangen hadde jeg planlagt å innvie Edgar i en veldig god alkoholfri øl, nemlig Himla Humla av Nøgne Ø.
Brygging gikk fint og traff OG med 1.065. Når jeg sier traff, betyr det bare at man får en OG som er forventet i forhold til mengde malt og effektivitet (Hvor mye sukker man får ut av malt, Grainfather er på rundt 80%).
Oppskrift: Juicy Jane’s NEIPA av Brewolution
En herlig RIS (Russian Imperial Stout) til slutt. Brygging gikk som vanlig bra og fikk en OG på 1.1. Dette blir godsaker til vinteren og denne har jeg brygget før og vet at den blir veldig god. Viktig at øl med høyt alkoholinnhold og mye sukkertilskudd (Ble tilsatt 2 kg Muscovado sukker) blir lagret minst 3 måneder eller mer. Endel sukker vil ikke bli omdannet til alkohol, noe som gir øl som blir ganske søtt på smak.
Oppskrift: Black Russian Roulette Imperial Stout av Brewolution
Bilder fra brygging i album på Google Foto: Bryggesommer
Kommentarer
Legg inn en kommentar